Tento poměrně malý druh potemníka se podobně jako větší příbuzní vyskytuje nejčastěji ve skladech s potravinami a moukou. Ve vytápěných prostorách může mít až 4 generace ročně. Samička se rozmnožuje už 4 dny po dosažení dospělosti, každý den klade dvě vajíčka. Potemníci žijí maximálně dva roky.
Larvy i dospělí brouci požírají mouku, krupici, obilí, chléb, čokoládu nebo sušené ovoce. Při
přemnožení dochází ke kanibalismu.
Pro člověka není nebezpečný. U potravin napadených potemníkem hrozí zvýšené riziko plísní.
Prevencí proti výskytu potemníků je udržovat ve skladech čistotu, pečlivě kontrolovat stav zásob a uchovávat potraviny v pevně uzavíratelných nádobách.
Napadená místa ošetřete teplotou – 20 °C na 7 dní nebo při + 50 °C po dobu 10-15 minut. Chemické hubení potemníků je pak nejlepší provést postřikem.